Μενού Κλείσιμο

Οι Κωφοί που άλλαξαν τον κόσμο !

Πριν από 30 χρόνια περίπου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό της κας Λαμπροπούλου Βενέττας, ξεκίνησε σε συνεργασία με τον Δήμο Αργυρούπολης, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επιμόρφωσης κι άρχισε να εκπαιδεύει τους πρώτους κωφούς ως δασκάλους ΕΝΓ (HORIZON 1992-1993).

Τότε δημιουργήθηκε και η καταπληκτική ιδέα για ένα μοναδικό πρόγραμμα Κωφών Εμψυχωτών, το οποίο στελέχωσαν τέσσερεις Έλληνες Κωφοί, οι οποίοι πάλεψαν με τα δικά τους εφόδια και τα κατάφεραν επάξια στη ζωή.

Κατόπιν, το Πανεπιστήμιο Πατρών, πάντα υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της καθηγήτριας κας Λαμπροπούλου Βενέττας, συνέχισε ένα διετές πανεπιστημιακό πρόγραμμα (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ 2003-2004) πανελλαδικά, με τρία σκέλη :

  • τη εξειδίκευση στη Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής,
  • τη εξειδίκευση στη Διδασκαλία ΕΝΓ και
  • τη εξειδίκευση στη Διερμηνεία ΕΝΓ.

Το πρόγραμμα Κωφών Εμψυχωτών είχε σκοπό να δείξει και να μεταλαμπαδεύσει στους γονείς κωφών παιδιών, στα κωφά παιδιά, στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής ότι τα πάντα είναι δυνατά όταν το θέλεις πραγματικά ή έχεις τα σωστά εφόδια.

Αυτοί οι 4 Έλληνες Κωφοί Εμψυχωτές, ο κος Σπανός Νικόλαος, η κα Δημοπούλου Αγάπη, η κα Κοκκέβη-Φωτίου Δήμητρα και ο κος Σταρόγιαννης Θεόδωρος, εξιστόρησαν -δημόσια- τα προσωπικά βιώματα τους και το πώς τα κατάφεραν να ορθοποδήσουν γερά στα πόδια τους και να πορευτούν στη ζωή ως ανεξάρτητοι και σίγουροι για τον εαυτό τους, εξέθεσαν τις πεποιθήσεις  και τη ζωή που επέλεξαν.

Οι Κωφοί Εμψυχωτές είχαν τεράστιο αντίκτυπο, διότι επηρέασαν τους γονείς ως πρότυπα για τα κωφά παιδιά τους, τα ίδια τα κωφά παιδιά, που μπόρεσαν να πιστέψουν στον εαυτό τους, και τους εκπαιδευτικούς που πίστεψαν στον σκοπό τους.

Επίσης, ο κος Σπανός Νικόλαος, ήταν ο ένας από τους τέσσερεις Κωφούς Εμψυχωτές, ο οποίος συνέχισε το έργο της εμψύχωσης σε σχολεία  κωφών, πραγματοποίησε ομιλίες σε σωματεία κωφών κλπ.

Τον ευχαριστούμε θερμά για τη προσφορά του στη Κοινότητα των Κωφών.

Επίσης, με αφορμή το πρόγραμμα Κωφών Εμψυχωτών, ο κος Σπανός Νικόλαος έκανε μια σχετική έρευνα και συγκέντρωσε υλικό για 26 ήρωες και διάσημους Κωφούς από όλον τον κόσμο που άλλαξαν τον κόσμο !

Θα δείτε -στην ιστοσελίδα μας- φωτογραφίες με μίνι ιστορικό για 18 ήρωες και διάσημους Κωφούς από όλον τον κόσμο που άλλαξαν τον κόσμο.

Μελλοντικά, θα αναρτήσουμε φωτογραφίες με μίνι ιστορικό για τους υπόλοιπους 8 ήρωες και διάσημους Κωφούς από όλον τον κόσμο που άλλαξαν τον κόσμο.

Ευχαριστούμε τον κο Σπανό Νικόλαο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού της έρευνάς του.